06 March 2011

Tips :Masalah Driver ODBC Windows 7...


Sebelum ni aku dah ada post berkenaan masalah ODBC driver pada Windows 7 dan dah bg link untuk download driver berkenaan tapi masih ada yang ada masalah.

Setelah kaji-mengkaji dijalankan aku dapat merumuskan yg masalah ni terjadi pada Windows 7 terutamanya yang pakai version 64bit....

Sistem operasi 64bit berlainan dari sistem biasa XP 32bit dan Windows 7 32bit yang selalu digunakan dekat kampus PUO.
Jadi antara solution yang aku dapat cari ialah menggunakan driver ODBC 32 bit yang telah sedia ada dalam Windows 7 tetapi tidak diletakkan oleh Microsoft dekat dalam Control Panel..


Lanngkah-langkah untuk mencari driver ODBC 32bit secara manual yang terletak di 
c:\windows\sysWOW64\odbcad32.exe

1. Buka Drive >> C, partition dimana selalunya OS diinstall,

2. Cari folder >>> windows dan buka folder tersebut

3 Cari 1 folder bernama>>> sysWOW64 buka folder tersebut

4. Dalam folder sysWOW64 ni cari 1 fail bernama odbcad32.exe.

5. Double click file tersebut dan akan ada semua driver yang boleh digunakan pada platform 64bit dan 32bit.

6. Teruskan kerja anda untuk wat Java Lab 8 dengan langkah2 yang ditunjukkan oleh lecturer hari Jumaat lepas...

p/s: Kalau lepas ikut langkah2 ni pun x dapat selesaikan jgak masalah aku pun dah xtau nak wat macam mane lg ye....
tggu ak carisolution lain plak... yang penting try dulu....

satu lagi kalau dah berjaya 2 tolong2 la klik link kat bwah ni ye...