28 November 2012

Learn it..Diffusion of Responsibility..

Diffusion of Responsibility is a social phenomenon where people are less likely to help a complete stranger when surrounded by other people. This is a good damn video to explain about it...

WATCH & THINK....


Sanzaru is a film that explores this theory and how we look at ourselves in a few given situations. Will we just turn a blind eye or will we take a chance and break out of our shell to risk our own time and safety to help a stranger?

21 November 2012

The Real Situation OF Gaza. Shared it..

Mohon semua tonton keadaan sebenar di Gaza.
Bagaiman terseksanya mereka lebih-lebih lagi kanak-kanak dan bayi. Ini bukanlah peperangan. Ini adalah pembunuhan tidak berperikemanusiaan. Kenapa masih ada lagi yang menyokong?

Apakah perasaan anda? Mengapa masih ada yang mendiam atau menidakkan diri untuk memboikot Israel? Buka mata, tonton!

Boycott Israel 2012 Campaign. 
 Ekonomi Israel paling banyak didana oleh pengguna luar negara. Tolong mereka dengan menghentikan belian kita. Cuba mana termampu. Atas dasar perikemanusiaan.

video
I got this video from Facebook. We all know that current media will not show this on your television.. So please share it... Let the world know what is really happening there. Start boycotting Israel product..


SOKONGAN ANDA DIPERLUKAN.
MANA YANG MAMPU SILA GUGURKAN DARI LIST KEPERLUAN ANDA.

SENARAI BARANGAN PERLU KITA BOIKOT
Kemas Kini Terakhir : 4hb Jun 2012

Rujuk : http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html

Memboikot produk Israel dan syarikat yang menyokong Israel adalah salah satu cara meletakkan tekanan antarabangsa ke atas Israel seperti yang berjaya dilakukan untuk South African apartheid (Perkauman). Dengan dasar perikemanusiaan, mari sama-sama akhiri penderitaan Palestin dengan memboikot Israel HARI INI. Apabila semakin kurang syarikat yang menyokong atau menyalurkan dana kepada Israel, Israel akan terus tertekan.

1) Barangan Plastik

Keter
Outstanding
Curver
Contico
Allibert
Lipski
Jardin

2) Barangan Makanan & Minuman

Danone
- Actimel, Activa, Shape, Evian, Volvic

McDonald
Starbucks

Coca-Cola

- Dr Pepper, Fanta, Sunkist, Fruitopia, Lilt, Kia Ora, Sprite, Schweppes

Nestle

- Nescafe, Perrier, Nesquick, Aero, Kitkat, Yorkie, Polo, Quality Street, Rowntree, Maggi, Smarties, Ccheerios, Shreddies, Buitoni, Carnation, Nestea, Purina

Jenama Israel yang ada di Supermarket Utama:

Buah, sayur dan herba :
- Jaffa, Mehadrin, Arava, Carmel Agrexco, Edom, Carmy, Tali, AdaFresh, Shoham.

Kurma :
- Jordan River, Hadiklaim, Tamara, Kig Solomon, Jordan Plains, Karsten Farms/Kalahari, Bomaja.

3) Barangan Permainan
Antara jenama yang menggunakan produk Israel dalam pemasangannya

Halilit
Edushape
Taf Toys
Interstar (Tip Top Toys)
Tiny Love
Rummikub

4) Barangan Teknologi

Motorola
Intel
IBM
Aol
Siemens

5) Barangan Kosmetik & Penjagaan Kesihatan

Kimberly-Clark
- Kleenex, Andrex, Kotex, Huggies

Revlon
Johnson & Johnson

Premier (All dead sea products )
- Gadi, SeaSpa, Ever Since

Ahava

Estee Lauder
- M.A.C, La Mer, Sean John, Aramis, Bumble and bumble, Michael Kors, Prescriptives, Bobbi Brown, Flirt!, Lab Series, American Beauty, Ojon, Darphin, Donna Karan, Clinique, Origins, Tommy Hilfiger, Missoni, Coach, Tom Ford, GoodSkin Labs, Aveda, Smashbox, Zegna, Kiton, Jo Malone, Grassroots

L'Oreal

- Softsheen Carson, Maybelline, Redken, Kiehl's, Viktor & Rolf, Giorgio Armani, Diesel, Mizani, Vichy, Ralph Lauren, Garnier, La Roche-Posay, Matrix, Shu Vemura, Biotherm, Cacherel, Kerastase

Teva - Pharmaceuticals

Diamond
- Israel adalah 'World-Leading' net exporter. Elakkan beli Diamond asli. 50% di USA dan sebahagian di UK dihasilkan di Israel

6) Barangan Pakaian

M&S
Caterpillar
Timberland
River Island
Delta
Tefron
Bagir
Victoria's Secret
La Senza

Israel Delta Galil menghasilkan banyak jenis pakaian dan dijenamakan mengikut jenama yang lain. Elakkan:
- Hugo Boss, Calvin Klein, Tommy Hilfiger (underwear), Nike, Wilson, Converse (socks), Maidenform Lingerie

7) Divestment
Syarikat mengeluarkan modal atau mempunyai dana untuk senjata Israel !!

- Veolia, Elbit Systems, G4S, Alstom

Update terkini - layari www.inminds.com/boycottcard

19 November 2012

Bukti kenapa mesti boikot McD? disertakan fakta dan rujukannya..




Assalamualaikum,

 Just sharing from other blog..
ramai rakyat Malaysia bertanya jika McDonald sokong dan bantu Israel apa buktinya. Maka disini sertakan senarai bukti bersama rujukannya. Untuk keterangan lanjut bolih pergi ke

URL: http://www.inminds.com/boycott-mcdonalds.html

RESEARCH FINDINGS :
McDonald's is the largest and best-known global food service retailer with more than 30,000 restaurants in 121 countries.[8]
McDonalds chairman and CEO Jack M. Greenberg is an honorary director of the American-Israel Chamber of Commerce and Industry, Inc., of Metropolitan Chicago.[9]

According to the Chicago Jewish Community Online (website of the Jewish United Fund of Metropolitan Chicago), McDonalds Corporation whose global headquarters is based just outside Chicago is a major corporate partner of the Jewish United Fund and Jewish Federation.[1].
Through its Israel Commission, the Jewish United Fund "works to maintain American military, economic and diplomatic support for Israel; monitors and, when necessary, responds to media coverage of Israel"[2].
The Jewish United Fund runs "Fun-filled Summer Family Missions to Israel" (the next one is on Aug 19 2002) where families get to "visit an army base and meet with Israeli soldiers" and "visit our sister city, Kiryat Gat and see the important work we are doing there"[3]. Kiryat Gat, you may be aware from the Boycott Intel Campaign, is built on stolen Palestinian land - the lands of the villages of Iraq Al Manshiya and Al-Faluja whose residents were ethnically cleansed in 1949 in contravention of International Law[6]. Through its "Partnership to Israel" programme, the Jewish United Fund provides $1.3 million annually[5] to help the development of Kiryat Gat and to promote further illegal settlement there.
In the Jewish United Funds outreach program they pay for Christian leaders and American high school kids to visit Israel and be fed zionist lies.[4]
McDonalds entered the Israeli market in 1993 and now has 80 resturants across Israel, providing employment to some 3000 Israelis.[7]

ADDITIONAL INFO & REFs :
[1] Chicago Jewish Community Online
(website of the Jewish United Fund of Metropolitan Chicago)
http://www.juf.org/cent/partners.asp
After the successful take up of the boycott around the world, companies are for the first time shy to show their support for the zionist state. As a result this page which lists the corporate partners was quickly taken off.. Luckily we managed saved a copy (below).
Notice that the partners list is split in to three tiers. Presumably the largest contributors are in the first tier with their names in a large type. Mcdonald's is third on this tier with Sara Lee fourth. Other partners include several newspapers, banks and finance companies.


[2] http://www.juf.org/jewish_identity/ji_connect_home.asp
THE ISRAEL CONNECTION
The Jewish United Fund/Jewish Federation of Metropolitan Chicago maintain strong ties to Israel in a variety of ways.
The Partnership 2000 Program forges business, professional, and personal links; Israel Experience Programs for teens and young adults provide education and enrichment opportunities; and JUF Missions offer families, singles, and others a wide variety of travel options; the Israel Commission of the Jewish Community Relations Council of the Jewish United Fund enables the organized Jewish community to maintain its interest in Israel-related issues.

http://www.juf.org/services_resources/sr_jcrc_israelcom.asp
THE ISRAEL COMMISSION
"The Israel Commission serves as a forum for the organized Jewish community to promote understanding of Israel and Middle East developments, most recently including those connected with the peace process; works to maintain American military, economic and diplomatic support for Israel; monitors and, when necessary, responds to media coverage of Israel; plays a leadership role in organizing and planning the annual community-wide Yom Ha'Atzmaut celebration; and helps promote Israeli cultural events in the metropolitan area."

[3] http://www.juf.org/mission/
http://www.juf.org/mission/mission.asp?id=9
Summer Family Mission to Israel
August 19-23, 2002
Led by Missy & Allan Malmed
...Walk in the steps of your ancestors and view the amazing excavations at the Southern Wall ... Stop at Mt. Hertzel where Yitzak Rabin is buried ... Visit our sister city, Kiryat Gat and see the important work we are doing there ... Visit an army base and meet with Israeli soldiers ... Learn the important history of the Golan Heights ...

[4] http://www.juf.org/services_resources/sr_jcrc_outreach.asp
OUTREACH TO THE GENERAL COMMUNITY
CHRISTIAN LEADERSHIP MISSION TO ISRAEL
In past years leaders from a broad spectrum of Christian faith communities have been invited to participate in a week-long seminar in Israel, coordinated by the Jewish Community Relations Council of the Jewish United Fund of Metropolitan Chicago and the American Jewish Committee, and jointly sponsored by the Jewish Federation of Metropolitan Chicago and the American Jewish Committee.
SPEAKERS
If your group is interested in having a speaker address the topics of Israel, Israel's role in the Middle East, Jerusalem, or the peace process, contact...
HIGH SCHOOL AND COMMUNITY OUTREACH
The Israel Youth Delegation is an official joint project of Israel's Ministry for Foreign Affairs and the Ministry of Education. The purpose of the project is to make American high school students aware of Israel ...


[5] http://www.juf.org/jewish_identity/ji_connect_p2000.asp
PARTNERSHIP 2000: OUR LINK TO ISRAEL
In Chicago, the Jewish United Fund/Jewish Federation is twinned with the Lachish region, comprising the city of Kiryat Gat and the rural areas of Lachish and Shafir. Through this partnership, $1.3 million from the Jewish United Fund is allocated annually for projects that promote the region's development...

[6] For full information on Kiryat Gat please see the article on Intel already facing possible legal problems for building its chip plant in Kiryat Gat :

[7 http://www.mcdonalds.com/countries/israel/
McDonald's Israel opened its first restaurant in October 1993, in Ramat-Gan (a suburb of Tel Aviv). Today, McDonald's Israel operates more than 80 restaurants across Israel.
McDonald's Israel Benefits the Israeli Economy
McDonald's Israel proudly sources over 80% of its ingredients locally, including 100% kosher beef patties, potatoes, lettuce, buns, and milkshake mix. McDonald's Israel employs 3000 Israelis.


It should be noted, in its favour, that when in 1999 an international campaign forced Burger King to withdraw its name from a restaurant that had been built in the illegal Israeli settlement of Maale Adumim, the general manager of McDonald's Israel, Omri Padan, said that he will never open a branch on the occupied territories.

8] http://www.mcdonalds.com/corporate/index.html

[9] http://www.mcdonalds.com/corporate/info/exec_bios/greenberg/index.html

[10] http://www.mcdonalds.com/countries/saudiarabia/index.html
The oppressing arches of McDonalds can be seen in most Muslim countries. In Saudi Arabia there are 71 branches including two in in the Holy City of Makkah. Prince Misha'al Bin Khalid Bin Fahad Al Faisal Al Saud is McDonalds licencee in the kingdom.

URL: http://www.inminds.com/boycott-mcdonalds.html

04 July 2012

7 Khasiat Kurma yang Mungkin Anda Tidak Tahu




Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan kisah sirah baginda.
Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan
Al-Mukminah ayat 19
Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu“.
Sabda Rasulullah SAW
Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.
Apakah antara khasiat utama kurma?

1) Paling pantas diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
Memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air
Hadis riwayat Ahmad
Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.

2)  Kaya dengan serat dan potassium
Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.
Selain itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.

3)  Penguat memori
Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

4) Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas bersalin.
Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,”
Surah Maryam, ayat 25
Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya (Sabda Rasulullah).

5) Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

6) Merawat penyakit
Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

7) Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.

22 June 2012

Apabila Kredit Prepaid Hilang...(Part 3)

Setelah aduan yang ak buat pasal ak dicaj secara tidak sah oleh beberapa Pembekal Kandungan(Content Provider) ak telah mendapat beberapa call dari pihak celcom dan juga company yang telah dapat dikesan oleh pihak celcom apabila siasatan mengenai aduan ak dilakukan....

Panggilan yang ak terima minngu ni membawa sedikit khabar gembira. Dimana ak akan mendapat rebat dari Company yang dah charge ak sebanyak RM40.. Jumlah yang besar bg pengguna prepaid mcm ak dan mcm mane ak bleh x sedar selama ni ak dah di caj sebanyak itu.... dan kredit 2 telahpun di topup kembali pada ak semasa ak tgh menaip post ni.

Dan bru aje td ak dapat lg 1 panggilan dari Celcom dimana ak akan mendapat rebat sebanyak RM45 atas kecuaian pihak Celcom, Jd semua sekali rebat yang ak dapat setelah buat aduan 2 adalah sebnyak RM85, Itu bru dari 2 company aje, mengikut makluman Celcom dan SKMM sendiri lg 3 company akan menghubungi ak dalam masa terdekat untuk proses pemulangan kredit....


Berdasarkan pengalaman ak sendiri ni nasihat ak untuk semua apabila kredit hilang.....

1. Hubungi Custoner Careline telco masing2 apabila ada pemotongan kredit yang x munasabah..

2.Minta pegawai yang melayan anda supaya memberi maklumat terperinci caj2 yang dikenakan pada anda oleh 3rd party Content Provider. No perkhidmatan or nama company tebabit jika ada.

3.Pergi ke https://aduan.skmm.gov.my/eaduan_c/edaftar.cfm untuk membuat aduan kepada SKMM dan nyatakan kesemua maklumat yang diminta.

4.Nyatakan maklumat2 no yang telah membuat caj secara tidak sah ke atas talian prepaid anda.

5.Tggu email dan tindakan yang diambil.. Macam dlm kes ak ni lebih kurang 2 minggu...


P/S.. Jgn biarkan kredit anda terus hilang tanpa dapat dikesan.. Orang lain dapat keuntungan dari sikap kita yang malas ni... kat bwah ni screenshot kredit ak lepas RM10 transfer ke no lg 1...











Apabila Kredit Prepaid Hilang...(Part 2)

Sambungan dari post sebelum ini. Ak dah tau mcm mane kredit ak bleh hlang dan jgak ak tau yang Celcom xkan amik tau pun pasal nak ganti balik kredit ak, Then ak terfikir knape ak x buat aja aduan kat SKMM. So ak trus ke website SKMM dan trus pg ke http://aduan.skmm.gov.my/ untuk e-aduan.


Dan ini screenshot aduan ak..


Lepas dah buat aduan 2 semua ak dapt 2 email kte aduan telah diterima dan juga aduan didalam siasatan,..

  

Ok skrng dah rasa puas hati cket bile dah buat aduan ak nak tggu plak ape yang akan jd lepas ni....

Apabila Kredit Prepaid Hilang...(Part 1)

 

Pernah tak terjadi pada sesiapa apabila jumlah kredit yang sepatutnya masih ada tapi bila buat panggilan akan terdengar "Harap Maaf. Anda telah kehabisan Kredit Sila Tambah Nilai ....".. Mest selalu kan dan anda semua anggap "Owh kredit ak dah hbis ni.. Pg topup jap.."...

Pernah tak anda pantau jumlah sebenar yang anda guna apabila melakukan panggilan. Hari ni ak cerite apa yang telah terjadi pada ak awal bulan JUN ni..
 
"Ak telah melakukan tambah nilai sebanyak RM5 untuk no 019566.... pada 4.6.2012 jam 10.15pg. Setelah membuat beberapa penghantaran msg dan juga panggilan telefon ak pun menyemak baki kredit dan mendapati jumlah baki yang ada tidak munasabah. Byangkan la.. dari rm5 baru buat 2-3 kol ngan sms dah tggal 36sen mane x angin ak"...

Ok, pernah x terjadi mcm ni dekat sape2? selalunye kita just buat xtau dan trus buat tmbah nilai, Tp hri 2 ak rasa mcm ade smtng yang x kena dan ak ambil keputusan untuk buat panggilan ke Celcom Customer Service untuk bertanya ke mana kredit ak menghilang....

 Tgggu punya tggu dapat la sembang dengan PKP Celcom, dia inform dkat ak,

" En, no en ni dicaj oleh 3rd party sbayk RM2.50 dan msih ada 4 company/Service Provider yang akan caj En.."

Ak dah pelik bile plak ak ada langgan ape2 lpeas 2 ak diberitahu bahawa caj2 yang dikenakan tersebut adalah diluar pengetahuan ak. Maksudnya ak xkan terima ape2 sms or call yang menyatakan ak dicaj.

Ok. Bile dah tau kenape credit ak krang ak sruh la dia terminatekan sume service2 2 supaya ak x kena caj lg. Lastly ak tnye pasal kredit yang dah hilang 2 mcm mane? Dia kte x bleh buat ape2...

Ok ni yang buat ak angin satu badan......

29 April 2012

Bersih 3.0....

Just sharing the video....











View it and think briefly.... Just that can i say....

11 April 2012

Gempa di Aceh: Gempa susulan 8.8 skala Richter berlaku

 Update: Ramalan Tsunami Berlaku

1. Georgetown -09:11pm 11th April 2012 MY Time

2. Port Dickson -02:10am 12th April 2012 MY Time

3. Singapore -07:51am 12th April 2012 MY Time


JAKARTA 11 April - Satu lagi gempa kuat 8.8 skala Richter dilaporkan berlaku di daerah Simeulue, Aceh kira-kira pukul 5.43 petang ini (6.45 waktu Malaysia).
Ia merupakan gempa susulan kejadian pertama yang berlaku pukul 3.38 petang di daerah yang sama.
Sebelum itu, gempa susulan dengan kekuatan 6.5 skala Richter turut berlaku pada pukul 4.28 petang.
Gempa tersebut turut mengeluarkan amaran tsunami. - AGENSI

Sumber gambar: http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/

ALERT: TSUNAMI


"Gempa bumi pada kekuatan 8.9 skala richter landa Acheh sebentar tadi *Amaran Tsunami dikeluarkan disekitar Lautan Hindi, Selat Sunda, Selat Melaka".

Jam 1643 tadi telah berlaku gegaran kuat di Pulau Pinang. Sesiapa yg tinggal di rumah flat, kondo atau apartment atau sedang membeli-belah di pasar-pasar raya sila turun ke bawah untuk mengelak dari berlaku kejadian tidak diingini.

Pukul 4.43 ptg td telah berlaku 1 gegaran yg sangat kuat di Pulau Pinang.. Sesiapa yg tinggal di rumah flat , kondo, atau apartment sila turun kebawah utk mengelak dri berlaku apa2 kejadian... Harap semua akn berada dlm keadaan baik... Aminnn.
Gempa Bumi pada kekuatan 8.9 skala richter landa Acheh sebentar tadi * Amaran Tsunami dikeluarkan disekitar Lautan Hindi, Selat Sunda, Selat Melaka.. semoga semuanya selamat..amin..

Kelajuan ombak ialah 800km/h menuju ke Malaysia,Allahuakhbar!! Share utk kebaikan bersama.. Mari sama2 kita berdoa.. Ya Allah.. :(

30 March 2012

Gempa Bumi Di Mersing Johor

Satu gempa bumi berskala kecil@weak telah berlaku di Mersing sekitar 9.45 mlm td..
Berikut merupakan maklumat dari Laman Web Meteorologi Malaysia.

Date
Time
(Local Time)
 Location 
Latitude
Longitude
Magnitude
(Richter Scale)
Category
Distance
 29/03/2012 9.54 pm Mersing, Johor 2.5°N 103.9°E 3.2 Weak 16km Northeast of Mersing, Johore. Tremors may be felt over Mersing area.

Nampaknya Malaysia juga tidak terlepas dari GEMPA BUMI.....

17 March 2012

SOPA ? Why should I concern ?





11 January 2012

The Great Flow Of U.S Debt

Grafik dibawah ni menunjukkan berapa banyak Amerika berhutang dengan negara-negara lain didunia.. Malaysia turut termasuk dengan hutang US dengan kita berjumlah 12.7 billion dollar US sahaja..... The Great Flow of US Debt
Source: MBA Online p/s: Negara besar pun kena berhutang dengan Malaysia.. Sape kate Malaysia x maju ??