31 March 2011

Tarian POCO-POCO Haram >> Mufti Perak

Hari ni dok surfing terjumpe berita pasal ni plak.Ak xtau berape ramai yang dah tau pasal ni......


Erm ak dari dulu lg dok tgk org Melayu ni mmg suke sgt benda-benda mcm ni terutamanya org2 Perak sendiri..
Tengok aje la dekat Padang Polo( Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz) hujung minggu je mesti ada la poco-poco ni. Kalau x silap ak MBI sendiri yang anjurkan...


-Ni surat dari pejabat Mufti Perak yang ak dapat dri blog Oh! Tidak...Ni plak antara Artikel ak jumpe pasal asal-usul poco-poco
Rahsia Asal Usul Tarian Poco-poco.
Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama Islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.
Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia.
Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.
Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian poco2 ini belum difatwakan haram lagi.
Marilah kita sama2 fikirkan.
Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?
Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ‘menarikan’ lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan  daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.
Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ‘keasyikkan’ menarikan tarian ini.
JADI PIKIR-PIKIR LA SENDIRI YE...
Ak cume tlg menyampaikan aje....